עיסת נייר - ההיסטוריה


אז מאיפה הכל התחיל בעצם?

מאחר ואני עוסקת כאן וגם בחיי בעיסת נייר, עצרתי לרגע ותהיתי, מאיפה הגיע הנייר? מהעצים – נכון! אבל מי חשב על זה ואיך כותבים על עלה? (: ...אז, החלטתי לחקור קצת ברשת ולדעת קצת יותר על החומר ממנו ואיתו אני יוצרת.
מסתבר שהמצרים הקדמונים היו הראשונים לגלות את סגולות צמח הפפירוס, ומכאן הוא קרוי בהרבה שפות Paper  פייפר. עד כאן, נחמד לא? לא ידעתי (: את גבעולי הצמח הם חתכו לרצועות והניחו אותם אחד ליד השני והצמידו אותם זה לזה. הם יובשו בשמש ורק לאחר מכן, הם יכלו לכתוב על הרצועות.

מימין צמח הפפירוס ומשמאל הנייר המוכן

ואיך אפשר בלי הסינים? – בשנת 105 לספירה, החלה בסין הטכניקה לייצור נייר. ישנו סיפור על קיסרית סינית שמאד אהבה לקרוא, והמגילות מהן היא קראה את סיפוריה היו מאד יקרות, לכן החליטה להטיל על אחד ממשרתיה הנאמנים למצוא חומר זול כדי שממנו אפשר יהיה ליצר ספרים. או אז החליט הבחור להתמודד עם המשימה שלקחה לו 9 שנים ולבסוף הצליח להשביע את רצונה של גבירתו בכך שמצא את חומר הגלם הרצוי והזול, שבבי עצים ששוטחו באמצעות פטיש ובכך נוצרה שכבת סיבים דקה שהוכנסה לכלי מים והומסה בו, השכבה פוזרה על בד/רשת מתוחים במסגרת. המסגרת הוצאה מן המים ליבוש בשמש החמה ושכבת נייר דקה נוצרה. אל תגידו שזה לא מרתק?!
השיטה של הפקת הנייר הגיעה גם ליפן וקוריאה ב- 610 לספירה, משם למרכז אסיה, הודו וטיבט. במהרה התוודעו הערבים לשיטה בעת מסע כיבושיהם ב- 751 לספירה. באחד ממסעות הכיבוש הם הגיעו לעיירה של יוצרי נייר ולמדו את סודות ייצור הנייר. לא עבר זמן רב ובבגדד, דמשק, מרוקו, קהיר, איטליה וספרד הוקמו טחנות נייר.
בשנת 1799 יוצרה מכונת הנייר הראשונה בצרפת. ומייד אחר כך בנו עוד מכונות לייצור עיסת נייר.
וזה היה בקצרה (:
תארו לכם לרגע עולם בלי נייר? – עד עכשיו לא ממש הטרידה אותי מחשבה זו, כיוון שהנייר הוא מובן מאליו לנו, אך, מה היה קורה אם לא היה נייר? תחשבו רגע...יכולים לדמיין עולם בלי פיסת נייר אחת קטנה? - רק לחשוב מה היינו מפסידים...וממה היינו יוצרים פסלים בלי עיסת נייר? - טוב, זה הספיק לי, יש נייר וזהו! עכשיו אפשר להמשיך וליצור.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה